Zo moet je een parketvloer onderhouden

Een parketvloer is een vloer gemaakt van hout. Dit kan eikenhout zijn maar ook een ander materiaal. Wat kenmerkend is aan eikenhout is dat het vraag om een specifiek soort onderhoud. Hout is namelijk een duurzaam materiaal maar wel alleen als je er goed voor zorgt. Het is immers ook gevoelig voor sommige factoren van buitenaf, zoals teveel water of zand. De parketvloer kan overtollig water gemakkelijk opnemen en zo uitzetten. De vloer kan dan buigen en ligt niet meer goed. Ook kan parket krassen krijgen doordat je vuil en zand niet vaak genoeg opruimt. Die krassen krijg je er amper meer uit. Wil je weten hoe je die parketvloer zo lang mogelijk mooi houdt? Dat ontdek je hier.

Parketvloer

Regelmatige reiniging

Bij een parketvloer van eikenhout of een ander materiaal kom je er eigenlijk niet onderuit om het dagelijks of om de dag te reinigen. Natuurlijk hoeft dat niet elke keer een volledige reiniging te zijn met water en speciale onderhoudsmiddelen. Zand is echter de grootste boosdoener als het om een parketvloer in de olie gaat. De korrels schuren in de beschermende laag en dat wil je niet, want zo krijg je krassen. Een goede droogloopmat kan een oplossing bieden. Verder moet je veel stofzuigen of vegen, het liefste elke dag of om de dag.

Dweilen

Elke vloer moet zo nu en dan worden gedweild. Zo ook een houten vloer. Hier is het belangrijk om niet te veel water te gebruiken. Er mag absoluut geen plasvorming ontstaan op de vloer. Voeg een dopje natuurzeep toe aan het dweilwater en maak de dweil licht vochtig. Gebruik geen harde chemische middelen welke de vloer kunnen beschadigen. Je kunt groene zeep gebruiken of een product dat speciaal voor parket is gemaakt. Tot slot zet je de vloer nog eens in de zoveel jaar in de olie of wax.