Het verschil tussen serie en parallel geschakelde zonnepanelen

Het verschil tussen serie en parallel geschakelde zonnepanelen

Solar panel on a red roof

Serie vs. parallel geschakelde zonnepanelen, welke kies jij?

We zijn (bijna) allemaal massaal bezig met het verduurzamen van onze woningen en bedrijfspanden. Alles voor een betere toekomst! Eén van de meest duurzame maatregelen die je kunt treffen, is door te investeren in zonnepanelen. Een bijkomend voordeel daarvan is ook nog dat je flink op de energiekosten kunt besparen als je gebruikmaakt van zonne-energie. Zonne-energie is dus niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je eigen portemonnee. Als je zonnepanelen laat laten plaatsen, moet je wel kiezen of je ze serie of parallel geschakeld wilt hebben. Wij leggen je graag het verschil uit.

Serie geschakelde zonnepanelen

Serie of parallel geschakelde zonnepanelen, er zit een verschil tussen. Als de zonnepanelen serie geschakeld zijn, is er sprake van een gesloten systeem. Net als bij een kerstboomverlichting, zijn alle zonnepanelen met elkaar doorgekoppeld. Dat betekent ook dat als er één paneel een storing heeft, het gehele systeem uitvalt. Ook als er maar één paneel minder energie opwekt, bijvoorbeeld omdat deze veel in de schaduw ligt, beïnvloedt dat vermogen van de overige panelen. Dit systeem is dus alleen geschikt als jouw zonnepanelen de hele dag door vol in de zon liggen zonder schaduwvormingen.

Parallel geschakelde zonnepanelen

Voor parallel geschakelde zonnepanelen zijn extra onderdelen nodig, zoals optimizers. Optimizers zijn kleine kastjes die direct achter ieder zonnepaneel geplaatst worden, waardoor elk paneel zijn eigen spanning en wattage kan leveren aan de omvormer. Als één paneel minder oplevert, heeft dit dus geen invloed op de rest van de zonnepanelen.

Wat kies jij?

Of serie of parallel geschakelde zonnepanelen beter zijn voor jou, hangt af van jouw specifieke situatie. Natuurlijk heeft de zon een grote invloed. Maar ook jouw budget. Serie geschakelde zonnepanelen zijn bijvoorbeeld een stuk goedkoper. Twijfel je welke schakeling het beste is voor jou? Laat je dan altijd informeren door een specialist. Wil je meer informatie over zonnepanelen en hoe ze werken? Lees dan dit blog”.