Hoe wordt een bliksemafleider geïnstalleerd?

bliksemafleider installateur

De installatie van een bliksemafleider

Bliksem kan enorme schade aanrichten aan gebouwen. Een bliksemafleider is ontworpen om de kracht van een blikseminslag veilig af te leiden naar de grond, waardoor je huis of bedrijfspand wordt beschermd. Maar hoe wordt een bliksemafleider eigenlijk geïnstalleerd? Je leest het in dit blog.

Installatie van de bliksemafleider op het dak

Een bliksemafleider laat je installeren door een bliksemafleider installateur. De bliksemafleider zelf bestaat uit metalen staven of draad (meestal koper of aluminium) die boven op het dak worden geplaatst. Deze metalen staven fungeren als een vangpunt voor de bliksem. De staven worden op het hoogste punt van het dak geïnstalleerd, bijvoorbeeld op schoorstenen of dakkapellen. Soms wordt er gekozen voor meerdere staven om de volledige dakoppervlakte te beschermen. De afleiders worden stevig verankerd om ervoor te zorgen dat ze bestand zijn tegen weersomstandigheden en niet loskomen.

Geleider aanbrengen

De metalen staven op het dak worden verbonden met een geleider. Deze geleider zorgt ervoor dat de stroom van de blikseminslag wordt afgeleid naar een veilige plek in de grond. Deze geleider wordt langs de buitenkant van het gebouw naar beneden geleid, meestal via de gevel, op een manier die het esthetische uiterlijk van het gebouw minimaal verstoort.

De aarding

De geleider leidt naar het aardingspunt, dat essentieel is voor de werking van de bliksemafleider. De aarding zorgt ervoor dat de elektrische lading van de bliksem veilig in de grond wordt verspreid. Deze wordt meestal ingegraven in de grond en aangesloten op het aardingspunt. De plek van de aarding moet strategisch gekozen worden, zodat het ver genoeg verwijderd is van ondergrondse leidingen en fundamenten.

Het belang van een professionele installatie

Hoewel het mogelijk lijkt om zelf een bliksemafleider te installeren, is het absoluut noodzakelijk om een gecertificeerde professional in te schakelen. Een onjuiste installatie kan leiden tot gevaarlijke situaties en biedt mogelijk niet de bescherming die je verwacht. Professionals weten precies waar de afleider moet worden geplaatst, hoe de aarding moet worden aangelegd en kunnen ervoor zorgen dat het systeem aan de veiligheidsvoorschriften voldoet. Lees ook: hoe kun je stopcontacten en kabels verbergen?