3 manieren om je bedrijfspand te verduurzamen 

We zijn er onderhand allemaal van bewust dat de gas- en energieprijzen enorm zijn gestegen en voorlopig ook niet zullen dalen. Het is daarom belangrijk om op ons energieverbruik te letten om zo niet met een torenhoge rekening komen te zitten aan het eind van iedere maand. Niet alleen particulieren hebben hier last van, ook bedrijven komen in de knoop door de hoge kosten. Bedrijfspanden vragen vaak zelfs een stuk meer gas en energie. Om deze reden worden er in dit artikel drie manieren besproken om bedrijfspanden te verduurzamen.

Isoleer het pand goed

Zowel voor kleinere huizen als voor grote bedrijfspanden is het erg belangrijk om deze van goede isolatie te voorzien. Op deze manier wordt er zoveel mogelijk warmte binnen gehouden en komt er ook zo min mogelijk kou weer naar binnen. Dit zorgt ervoor dat er minder gas gebruikt hoeft te worden om de boel warm te stoken. Zo wordt er veel op de maandelijkse kosten bespaart. Een goede manier om je bedrijfspand te isoleren is door het bijvoorbeeld volledig te voorzien van dubbelglas in plaats van enkel glas.

Bespaar waar mogelijk energie 

Een goede manier om de energiekosten laag te houden is door, wanneer mogelijk, zoveel en vaak mogelijk de lampen uit te zetten en alle lampen te vervangen voor LED verlichting. Dit is de meest duurzame vorm van verlichting. LED verlichting gaat minstens 15 jaar mee en verbruikt een stuk minder energie. Goed voor de energierekening dus.

Verduurzaam ook het interieur 

Iets waar ook aan gedacht kan worden, is het aanschaffen van duurzaam interieur dat lang mee gaat. Dit heeft minder met de stijgende gas- en energieprijzen te maken, maar maakt op lange termijn wel een groot verschil in kosten. 

Energielabel Utiliteit 

Door een energielabel van utiliteit aan te schaffen, zie je in een klap concreet hoe duurzaam je bedrijfspand op dit moment is en dus ook of er ruimte is voor verbetering. Zo’n label is dan ook bedoeld om energiebesparende maatregelen te stimuleren. Voor het vaststellen van dit label is een EPA-U adviseur nodig. Deze adviseurs vind je bijvoorbeeld bij Homekeur. Zij zijn persoonlijk gecertificeerd en mogen dus een energielabel voor utiliteitsgebouwen opstellen.