Waarom dakpannen vervangen?

dakpannen vervangen

Een dakpannen dak gaat over het algemeen 40 jaar mee. Dit betekent dat de dakpannen bijna nooit vervangen hoeven te worden. Maar het magische woord hier is ‘bijna’. Er zijn namelijk momenten dat dit wel nodig is. Lees verder en ontdek waarom dakpannen vervangen worden en hoe je dit kunt achterhalen. 

Dakpannen vervangen: wanneer is het nodig? 

Het antwoord op de vraag ‘wanneer moeten dakpannen vervangen worden?’ is eigenlijk vrij simpel. Dakpannen moeten namelijk worden vervangen wanneer ze beschadigd, versleten of verouderd zijn. Scheuren, afgebroken stukken, of poreuze dakpannen kunnen lekkages veroorzaken en het dak onvoldoende beschermen tegen weersinvloeden. Als je merkt dat er dakpannen ontbreken of dat er water lekt bij regen, is het tijd om ze te vervangen. 

Ook wanneer de dakpannen oud zijn en hun kleur vervaagt, kan het verstandig zijn om ze te vernieuwen om het uiterlijk van het huis te verbeteren. Regelmatige inspecties van het dak helpen problemen vroegtijdig te ontdekken. Het is belangrijk om bij het vervangen van dakpannen een professionele dakdekker in te schakelen om ervoor te zorgen dat het werk veilig en correct wordt uitgevoerd. 

dakpannen vervangen

Zijn mijn dakpannen aan vervanging toe? 

Je kunt zien dat dakpannen aan vervanging toe zijn door naar verschillende dingen te kijken. Zo kun je kijken naar de dakpannen zelf, denk hierbij aan scheuren, barsten of afgebroken stukken. Oftewel; zijn ze beschadigd? Dan moeten ze vervangen worden. 

Maar dat is niet het enige waar je op kunt letten wanneer je de dakpannen inspecteert. Het is bijvoorbeeld ook belangrijk dat je de kleur in de gaten houdt. Als de dakpannen vervaagd zijn of van kleur veranderd zijn, kan dit een teken zijn van ouderdom en slijtage. En daarnaast kun je kijken naar begroeiing. Wanneer er veel mossen of algen op de dakpannen groeien, kunnen ze beschadigd raken en moeten ze mogelijk worden vervangen. 

Als laatste kun je zoeken naar lekkages. Wanneer er water lekt bij regen, kan dit duiden op kapotte dakpannen die moeten worden vervangen. 

Door al deze punten in de gaten te houden kun je snel en makkelijk achterhalen of dakpannen vervangen moeten worden. Weet je het niet zeker? Dan kun je altijd een dakdekker om advies vragen.