LED lamp – Hoe kiest je het juiste model

led lampen

Er is een grote verscheidenheid aan lampen op de markt om jouw huis of werkomgeving te verlichten. Veel mensen maken hun keuze uitsluitend op grond van de prijs, op zoek naar een onmiddellijk voordeel, maar dit kan in de toekomst verliezen meebrengen. Factoren als energieverbruik en gebruiksduur zijn bij goedkopere modellen immers niet zo bevredigend.

led lampen

Momenteel is, gezien alle voordelen, het kopen van LED lampen de meest haalbare optie. Toch zijn er een aantal factoren die in acht moeten worden genomen om een verlichting op maat voor jouw omgeving te garanderen. Bekijk ze hieronder!

De voordelen van LED verlichting
Het eerste voordeel van de LED lamp is het lage energieverbruik, dat tot 90% besparing kan opleveren in vergelijking met gloei- en fluorescentielampen. Bovendien is de levensduur langer, tot wel 20 jaar, mits goed onderhouden.

Ook moet worden gewezen op het streven naar duurzaamheid: wanneer de LED lamp wordt afgedankt, veroorzaakt zij geen schade aan de lucht of de bodem omdat zij geen kwik in haar samenstelling bevat. En het kan ook gerecycleerd worden, wat nog meer bijdraagt tot het milieu.

Door het grote aantal merken en modellen dat vandaag de dag bestaat, is het normaal dat er enige twijfel ontstaat over wat de beste LED lamp optie is. Daarom geven wij hieronder enkele tips om je bij deze taak te helpen!

Overweeg de kleurtemperatuur
De kleurtemperatuur heeft niets te maken met de temperatuur van de lamp, d.w.z. de warmte die zij afgeeft. Het gaat eigenlijk om de tint, die kan variëren tussen warme (geel) en koele (wit) tinten.

Deze kleurtemperatuur van LED lampen draagt bij tot de verandering van het uitzicht van de kamers in jouw huis. Voor rustplaatsen, bijvoorbeeld, die meer rust en kalmte vereisen (zoals slaapkamers en woonkamers), kiest je de warme tinten, omdat die helpen bij ontspanning en slaap. Kies voor de rest van het huis, zoals de keuken en de badkamer, koele tinten, om voorwerpen te laten opvallen.

Kijk eens naar de verlichting capaciteit
LED lampen hebben een veel hoger vermogen in vergelijking met andere lampen. Gemiddeld is 1 watt LED gelijk aan 10 watt gloeilamp en 2,5 watt fluorescent lamp. Een LED-lamp van 10 watt heeft dus dezelfde lichtsterkte als een gloeilamp van 100 watt.