Last van kalkaanslag, gebruik een waterontharder!

Dagelijks gebruik je water. Dit kan zijn doordat je bijvoorbeeld gaat douchen, maar daarnaast kan dit ook zijn om te kunnen drinken, je borden en bestek schoon te kunnen maken of om eten klaar te maken. Je kunt dus niet zonder water. Hoewel je niet zonder water kunt, kan het water wel voor de nodige kalkaanslag zorgen. Niet erg ideaal en zeker een onderdeel om je aandacht aan te besteden in je woning. Door middel van een waterontharder, kun je hier op een goede manier aan werken. Alleen wat is een waterontharder? En wat moet je hierover weten? Door hieronder verder te lezen, kom je meer te weten over de waterontharder en ben je snel af van je kalkaanslag!

Het ontstaan van kalkaanslag

kalkaanslag ontstaat wanneer je water wilt verwarmen of koken. Hierbij ontstaat er een chemische reactie tussen calcium- en magnesium deeltjes die met waterstofcarbonaat in het water reageren tot calciumcarbonaat en magnesiumcarbonaat. Doordat deze stoffen slecht oplosbaar zijn, zullen ze uitkomen tot kalkaanslag. Je hebt binnen Nederland verschillende soorten hardheden water. Dit noem je hard en zacht water. Hoe harder het water, hoe meer kalk er zich in bevindt.  

Wat is nu een waterontharder en hoe werkt dit?

Het kalk in het water is dus niet fijn, want dit kan zorgen voor de nodige kalkaanslag. Door middel van een waterontharder, zorg je ervoor dat deze kalk voor een groot deel wordt weggehaald. Met de ontharder zorg je er dus voor dat het water zachter wordt, waardoor je minder snel last zal hebben van kalkaanslag. De waterontharder kun je zien als een soort filter. Deze filter maakt het water zachter.

Door middel van een natrium geladen harskern, zal dit gebeuren. Door middel van het hars, zal het kalk zich hieraan binden. Hierdoor wordt vervolgens het natrium afgestaan, waardoor je zacht water krijgt. Op het moment dat de harsbolletjes zijn verzadigd, wordt de werking hiervan gestopt en zal de filter gespoeld worden. De waterontharder kan dit spoelen automatisch doen. Wel heb je voor het spoelen, onthardingszout nodig. Dit zout kun je in korrels of pastilles aan de ontharder toevoegen, waardoor tijdens het spoelen de kalk verzadigde bolletjes omgezet worden met natrium geladen harsbolletjes. De harskern zal dan weer schoon worden, maar hoe vaker dit gebeurt, hoe meer onthardingszout er verbruikt moet worden. Handig is het dus om ervoor te zorgen dat je de juiste onthardingszout hebt, zodat je steeds de juiste kwaliteit hebt. 

Blijf goed onderhouden

Hierboven heb je meer kunnen lezen over de werking van een waterontharder, maar hoe zit het dan met het onderhouden daarvan? De levensduur van een waterontharder is erg lang, wat dus een groot voordeel is. Zo kan een waterontharder minimaal 15 jaar meegaan, maar het komt ook voor dat hij tot ongeveer 20 tot 25 jaar meegaat. Door de waterontharder jaarlijks te onderhouden, zorg je ervoor dat deze ook zo lang mogelijk meegaat. Denk bijvoorbeeld aan het op tijd reinigen of vervangen van de filters, maar ook ervoor te zorgen dat je het juiste zout gebruikt en deze op tijd aanvult.