Isolatie subsidie aanvragen? Dit moet je weten

Het isoleren van een woning is een goede, maar ook een forse investering. Die je uiteindelijk kunt terugverdienen, omdat je met een goed geïsoleerde woning flink wat geld kunt besparen op je energierekening. Stel dat de isolatie van je woning € 15.000,- kost en je jaarlijks € 800,- bespaart. Dan heb je de investering binnen 19 jaar weer terugverdiend. Daarnaast kun je ook de investering lager maken door bij de overheid een subsidie aan te vragen. Maar wat is een isolatie subsidie en hoe vraag je die aan? In onze blog vertellen we er meer over.

ISDE isolatie subsidie aanvragen

De subsidie heet ISDE en de letters staan voor investeringsubsidie, duurzame energie en energiebesparing. Het is een tegemoetkoming vanuit de overheid die mensen wil stimuleren om het huis te verduurzamen. Want door het verduurzamen van een woning wordt er minder energie verbruikt. Dat zorgt weer voor een lagere CO²-uitstoot en dus uiteindelijk een beter milieu. De ISDE vraag je aan bij de RVO, beter bekend als Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Waar kun je de ISDE subsidie voor aanvragen?

De ISDE is meer dan alleen een isolatie subsidie. Je krijgt de subsidie als je aan bepaalde voorwaarden en spelregels voldoet en voor verduurzamende oplossingen kiest, zoals het plaatsen van een warmtepomp, een zonneboiler en het isoleren van een woning. Andere zaken die gesubsidieerd worden zijn bijvoorbeeld aansluitingen op het warmtenet en elektrische kookvoorzieningen. Het is ook een feit dat je meer subsidie krijgt als je meerdere verduurzamende oplossingen binnen een jaar installeert of laat installeren. Plaats je een warmtepomp en investeer je in de isolatie van het huis? Dan ontvang je ook meer subsidie vanuit de overheid.

De hoogte van de subsidie is afhankelijk van;

  • Welke verduurzamende oplossingen je kiest
  • Door wie je de installatie laat uitvoeren
  • Waar je woont
  • Hoe oud het huis is
  • Hoeveel verduurzamende oplossingen je binnen een jaar plaatst of laat plaatsen

Wanneer kan ik een isolatie subsidie aanvragen?

Je kunt de isolatie subsidie na het voltooien van het isoleren van je woning aanvragen, omdat je dan ook kunt aantonen welke verduurzamende oplossing je hebt gekozen en hebt laten plaatsen. Het bedrag wordt dan op je bankrekening gestort als de overheid je aanvraag heeft goedgekeurd. Je kunt alleen de ISDE aanvragen als je de eigenaar bent van een woning waar je ook zelf woont. Ook bedrijven en eigenaren van bedrijfspanden en kantoren kunnen de ISDE aanvragen als ze voor verduurzamende oplossingen kiezen.

Lokale subsidies

Naast de landelijke subsidie is het ook mogelijk om bij lokale gemeenten subsidies aan te vragen. Veel gemeenten investeren namelijk ook in verduurzamingsprojecten en stellen budgetten beschikbaar voor huiseigenaren die behoefte hebben aan bijvoorbeeld een isolatie subsidie. Doorgaans worden ook nog andere energiebesparende oplossingen, zoals het laten plaatsen van zonnepanelen, gesubsidieerd. Iets wat de overheid al niet meer doet, maar lokale gemeenten soms nog wel. Dus het is altijd slim om naast het aanvragen van de ISDE ook een balletje op te gooien bij je gemeente. Op die manier kun je jouw investering verlagen en dus ook sneller terugverdienen. Wat natuurlijk enorm interessant is. Zeker als je binnen een jaar meerdere verduurzamende oplossingen plaatst of door een erkende specialist laat plaatsen. 

Klik hier om direct te bestellen.