Hygiënische keukens, zo doe je dat
Of je nu in een professionele keukenswerkt of in je eigen keuken, hygiëne is belangrijk. Vooral de kruisbesmettingen en salmonella die op de loer liggen, maken de mens niet blij. We wassen in de keuken vaak onze handen, maar we bereiden er ook het eten. Hieronder een aantal tips voor een hygiënische keuken.
Was met regelmaat je handen
Als je het hebt over een goede hygiëne begint het bij het wassen van je handen. In alle keukens is er een wasbak met kraan aanwezig om dit te kunnen doen. Maar zorg ook dat deze plek schoon is, want je kunt je handen niet schoon maken in een vieze omgeving. Denk bijvoorbeeld aan het regelmatig afnemen van de kraan, maar ook het zeeppompje. Of nog beter, kies voor een zeepdispenser met sensor zodat je hem niet hoeft aan te raden. Ook keukenkranen hebben ze tegenwoordig met sensor uitvoering, al zijn de kranen voor professionele keukens vaak nog zonder.
Was je handen minstens 20 seconden met water en zeep en droog ze daarna af met een schone handdoek of het liefste keukenpapier uit een dispenser. Gooi het keukenpapier direct weg en schaf een vuilnisbak aan met bijvoorbeeld een voetpedaal zodat je jouw schone handen niet vies kan maken.
Zorg dat je je werkblad onderhoud
De werkbladen zijn er in verschillende soorten, maten en vooral ook verschillende materialen. Elk materiaal heeft zijn eigen bewerkelijkheid met voor- en nadelen. Niet ieder materiaal kan om die reden op dezelfde manier worden schoongemaakt. Let goed op wat voor materiaal het blad heeft en vraag na wat voor schoonmaakmiddel je kunt gebruiken.
De keukens geheel schoon houden
Er zijn onderdelen van de keuken die veel gebruikt worden, zoals de spoelbak en de kraan. Hierdoor komen daar makkelijk bacteriën en andere ziektekiemen op terecht en kunnen zorgen voor een slechte hygiëne. Als je deze minstens één keer per dag goed schoonmaakt, dan onderhoud je de hygiëne van jouw keuken. Daarnaast moet je ook het keukenblad goed schoonhouden om kruisbesmettingen te voorkomen. Deze kun je het beste schoonmaken na elke gebruik. Een van de vergeten onderdelen van een keuken is de koelkast. Het advies is om deze eenmaal per maand schoon te maken ter voorkomen van de groei van bacteriën. Restjes eten en kruimels hopen zich eenvoudig in lades en hoekjes op en kunnen je koelkast vies laten ruiken en ziektes verspreiden.
Denk aan de voedselhygiëne
Een belangrijk punt binnen de keuken die niet direct met de keuken zelf te maken heeft, is de voedselhygiëne. Voorkom kruisbesmettingen door op één snijplank niet meerdere zaken te snijden en rauwe kip afgezonderd te houden van andere etenswaren. Was tussendoor je handen, maak de werkplek schoon en zorg ervoor dat zowel jijzelf als jouw eters niet ziek worden door een slechte hygiëne.
Ongeachte in welke keuken of keukens je kookt, houdt de hygiëne in het oog. Dit is een kleine moeite, maar het voorkomt wel ernstige gevolgen zoals een salmonellabesmetting die ernstige gevolgen voor deze persoon kan hebben.