Hoe gaat een rietdekker te werk?

Heb je een huis met rieten dak, of wil je een huis laten bouwen met rieten dak? Dan heb je de hulp van een rietdekker nodig. Deze mensen zijn gespecialiseerd in het aanleggen en onderhouden van rieten daken. Als je een huis laat bouwen met rieten dak moet je dit altijd goed overwegen. Een rieten dak heeft namelijk veel meer onderhoud nodig dan andere soorten daken. Daarnaast zijn er veel gecompliceerde voorschriften waar deze dak soort aan moet voldoen. Een rietdekker kan je hierin adviseren. In deze blog vertellen we je stap voor stap hoe je het beste van het beste inhuurt.

Deel je wensen met de rietdekker

Nog voordat je een bedrijf inhuurt deel je eerst de wensen die je voor je dak hebt. Wil je het bestaande rieten dak onderhoud geven, wil je een dakkapel plaatsen, of wil je een compleet nieuw dak? Maak duidelijk wat je wil en vraag naar de opties bij verschillende bedrijven. Zo vind je de rietdekker die het beste bij je past.

Vraag naar de offerte

Naast dat je wensen door de rietdekker moeten kunnen worden uitgevoerd, moet je hem natuurlijk ook kunnen betalen. De beste tip voor het vinden van de perfecte match is het opvragen van verschillende offertes. Kies minimaal drie verschillende bedrijven uit en vraag naar een vrijblijvende offerte. In het noorden van ons land liggen de prijzen over het algemeen wat hoger dan in het zuiden, ook goed om daar rekening mee te houden. Kijk ook altijd even naar de reviews op de website. Als het bedrijf positieve reviews heeft kun je ervan uitgaan dat tevreden klanten je zijn voorgegaan.

Is een rietdekker het hele jaar beschikbaar?

Rieten daken konden vroeger alleen in de zomer worden gezet. De rietdekker gebruikte de winterperiode om het riet voor de daken te kappen. Tegenwoordig gaat dat wel even anders. Het riet wordt namelijk gekapt door andere bedrijven. Hierdoor zijn de dekkers het hele jaar beschikbaar mits de weersomstandigheden goed zijn. Als het vriest of hard regent kan er geen rieten dak worden gelegd.

Een rieten dak leggen

Zoals al eerder was genoemd zijn er strengere voorschriften voor het leggen van een rieten dak. Een rieten dak is namelijk minder brandveilig dan een dak met dakpannen. Het kan soms dan ook een aardige klus zijn om je huis te verzekeren. Voor een huis met een rieten dak moet je een hogere premie betalen dan voor andere huizen. Het aanleggen van een rieten dak kost iets meer tijd. De rietdekker moet alle bundels individueel leggen. Naast de klassieke manier van aanleggen heb je tegenwoordig ook een soort kunstriet. Dit kunstriet is brandveiliger en sneller aan te brengen. Voor nieuwbouwhuizen is dit soort riet veel aantrekkelijker. Voor het onderhouden van een oud rieten dak kiest men vaak nog voor de klassieke manier. Je kunt er ook voor kiezen om het oude riet compleet te laten vervangen door kunstriet. Het kostenplaatje wordt dan wel groter, maar het onderhoud is goedkoper ten opzichte van het echte riet.