De voordelen van zonnepanelen

Bouwadviseur

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen? Tegenwoordig heeft een groot deel van België zonnepanelen, en dat is natuurlijk niet voor niets. Maar wat maakt zonnepanelen nou zo voordelig? Dat lees je hier. 

Milieu en Energie: het voordeel van zonnepanelen

Het eerste voordeel is waarschijnlijk voor veel mensen voor de hand liggend. Het is namelijk goed voor het milieu. Door zonnepanelen aan te schaffen kun je een steentje bijdragen aan het verbeteren van het klimaat. Met zonnepanelen wek je namelijk groene stroom op en deze stroom wordt omgezet in de omvormer tot wisselstroom. En zo komen we bij het tweede deel van dit voordeel, namelijk de energierekening. 

Zonnepanelen zijn goed voor het milieu, maar ze zijn ook goed voor de portemonnee. Dit klinkt misschien een beetje gek, omdat het aanschaffen van zonnepanelen relatief duur is, maar toch is het een voordelige investering. Dat komt doordat je de groene opgewekte energie kan gebruiken, waardoor de energierekening veel lager wordt. Hierdoor spreken we ook over een terugverdientijd. Dit is de tijd die je nodig hebt om winst te krijgen op zonnepanelen. Volgens bouwadviseur.be is deze terugverdientijd ongeveer 7 jaar. 

Bouwadviseur

De kwaliteit en aanbod van zonnepanelen

Naast de voordelen voor het milieu en de energierekening zijn er ook andere voordelen verbonden aan het gebruik van zonnepanelen:

  • Onafhankelijk van de energieleverancier. Je kunt namelijk zelf je energie opwekken. 
  • Waarde van je woning stijgt. Mensen zijn steeds meer op zoek naar huizen met een energie-efficiënte voorziening. Hierdoor stijgt de koopwaarde van je huis wanneer je zonnepanelen hebt. 
  • Betrouwbaar. Zonnepanelen zijn betrouwbaar en daarnaast hebben ze weinig onderhoud nodig. Ze hebben geen bewegende delen die kunnen slijten en gaan meestal 25 tot 30 jaar mee.
  • Verbeterde netwerkstabiliteit. Als meer mensen zonnepanelen installeren, kan dit helpen bij het stabiliseren van het elektriciteitsnetwerk, aangezien het pieken in de vraag naar energie kan verminderen.